Музеєтворець Віктор Тригуб: У нас фронтовий Музей плакату

Залишити коментар

11.11.2015 від vikvik97

 

Це унікальний музей нового типу. Швидше, мабуть громадський рух. Фактично, вони фіксують події, учасниками яких є. 11.11.11 – створено Музей плакату України при журналі “Музеї України”.

Музей гримів під час Майдану, нині активно просуває патріотичні виставки в зоні АТО свого арт-директора, добровольця 92 бригади ЗСУ Юрія Неросліка.
Вони – рекордсмени за кількістю виставок в зоні АТО!

Директор музею Віктор Тригуб – відомий журналіст, редактор журналу “Музеї України”, координує групу україномовних сайтів і блогерів, що суттєво впливають на політичне життя країни. Нині в мережі презентовано підбірку гострих антипутінських плакатів Ю.Неросліка, очікуємо відкриття виставки. Ми попросили Віктора Тригуба відповісти на кілька питань.

-Отже, пане Вікторе, вітаємо Вас з черговою річницею! Чим живе нині команда часопису “Музеї України” і Музею плакату?

-Дякую! Звичайний ритм. Готуємо нові виставки, організовуємо журналістські розслідування, навідуємося у зону АТО, де проводимо культурологічні акції… Діють наші резонансні виставки “Плакати Майдану”, “Герої АТО”, “Надія Савченко”. Десятки виставок патріотичного плакату розгорнуто у фронтових частинах починаючи від Станиці Луганської, Щастя, до Сартани під Маріуполем…

Днями покажемо “Галерею антипутінського плакату”…

Окрема подяка начальнику Управління культури і туризму Донецької ОДА Аліні Певній! Це безстрашна українська патріотка з Донбасу, що одна протистояла вбивцям російського спецназу, не дозволила спаплюжити державний прапор, ризикуючи життям входила з саперами у бібліотеку, де стирчав нерозірваний Град, буває на передовій… Разом ми побували у багатьох прифронтових музеях, відкрили три виставки патріотичного плакату, запланували різноманітні акції на підтримку української культури Донбасу. До речі, вперше після початку конфлікту зробили виставку дитячих робіт з скансену села Прелесне, куди нині переведено Донецький обласний художній музей, на Київщині.

Національний музей-заповідник “Битва за Київ у 1943 році” представив виставку “Світ очима дітей прифронтової Донеччини”. Це символічна акція і знак для митців – культурне життя Донбасу повертається, вимагає уваги і активізації! Скоро ми повеземо на Донеччину кілька художніх виставок, проведемо семінари і майстер-класи. Очікуємо відкриття виставок з Донбасу в Києві та інших регіонах! Це нині надважливо!

Ну і підтримка захисників України в зоні реальних бойових дій. Їм нині найважче. Музей плакату допоміг в організації виставок просто у бойових частинах Станиці Луганської, Щастя, Трьохізбенки, Новоайдару, Сєверодонецька, Краматорська, Сартани та інших містах і селах.

Нагадую, наш арт-директор, плакатотворець Юрій Нерослік, рік воював у 92 бригаді. Виходив з Іловайського котла, був під Щастям. Ми  буваємо у прифронтовій зоні, дружимо з багатьма підрозділами, допомагаємо з виставками. Повірте, наглядна агітація на передовій, та і у мирних прифронтових містах, має зовсім інше значення та ефект! Поставили собі завдання забезпечити кожен музей Донбасу виставковим комплектом патріотичних плакатів. Важко, але працюємо.

-Як Юрій Нерослік після демобілізації? Звик до мирного життя?

-У нього вже просто гастрольний графік! Постійні зустрічі у школах, музеях, ветеранських організаціях, журналісти… Мене дивує, що Харківська ОДА не звернула уваги на його талант, не залучає до культурологічних акцій, виставок… Ми будемо просити керівництво області, аби фронтовик-плакатотворець Юрій Нерослік отримав звання Заслуженого художника України чи достойну державну нагороду! Його плакати – обличчя цієї війни! Українці США їх роздрукували і тримали в руках біля будівлі ООН, “вітаючи” Путіна. (Гарний заголовок для статті – “Від ООН до Щастя…”) Не кожний художник має таке визнання…

Завдяки директору Нацмузею “Битва за Київ у 1943 році” І.П.Віковану, проведено дві персональних виставки Юрія! При тому, що першу зробили ще у серпні 2014 року, перед Іловайськом…

Виставки Юрія в Національній академії керівних кадрів культури, Нацмузеї І.Гончара, в Нацмузеї в Пирогові, Донецькій ОДА, Краматорську, Чугуєві, Вишгороді, Білій Церкві… На мою думку, це кращий плакатист України і Східної Європи! Харків повинен пишатися таким Майстром! Між іншим, Юрій залишився без роботи після фронту… Такі таланти варто оберігати і підтримувати!

-Днями чергова музейна експедиція в АТО. Що плануєте?

-На Донеччину веземо виставки, організуємо навчання, знайомимо з народною творчістю Галичини. І плакати! Мріємо прорватися до Мар`їнського районного музею, що опинився за кілометр від окопів передової, але працює! Це справжні герої музейної справи! Зберігати музей, бібліотеку, будинок культури у таких умовах! Однак, це реалії! Ми повинні привернути до тих людей суспільну увагу! Цього абсолютно не розуміють диванні філософи та “визначні музеєзнавці”, що розмірковують про абстракції у теплих кафе. В країні йде війна! Кожного дня може початися черговий наступ орди. А преса смакує бійки у парламенті…

Збираємося на Луганщину. Є певні ідеї, які можна реалізувати з управлінням культури ОДА. Треба морально підтримати нашого друга полковника Юрія Покиньбороду, екс-комбата “Київщини”, що очолив обласну міліцію, вичищаючи зрадників і сепаратистів…

Разом з Іваном Вікованом (Нацмузей “Битва за Київ у 1943 році”) поїдемо в скансен села Прелесне під Слов`янськом з виставкою дитячих робіт Київщини – туди переведено Донецький художній і музейники, через бюрократичні перепони 16 місяців працюють без заробітної плати… Якось допоможемо…

Варто заїхати до Артема Семеніхіна, свободівця, добровольця 92 бригади, з яким ми познайомилися у Щасті. Нині він обраний мером колись “червоного” Конотопу… Планів багато. Були б можливості!

Подяка Самообороні Майдану, Самообороні Троєщини, Райфазен-банку “Аваль”, народним депутатам Ользі Богомолець і Сергію Мельничуку!

Спасибі Донецькій, Луганській, Київській ОДА за розуміння! Подяка командуванню Національної Гвардії України, батам “Айдар”, “Київщина”, 92 бригаді ЗСУ, волонтерським організаціям!

Головне, Музей плакату діє! Як не дивно, ми є реальними рекордсменами за кількістю плакатних виставок в зоні АТО та  мирних регіонах! Жоден приватний чи державний музей не провів скільки виставок у ТАКИХ місцях! Бійці називають нас фронтовим музеєм. Ми і не заперечуємо… Навіть пишаємось!

Від команди сайту “Сурма” теж вітаємо наших побратимів! Мене особисто вразило відео де Віктор Тригуб у лютому, в розпал боїв, на самому передку в Станиці Луганській, без бронежилету і каски, спокійно знімає бійців бату імені генерала Кульчицького НГУ!  https://www.youtube.com/watch?v=IKjOLsnmyWs Та зона періодично прострілюється снайперами, артилерією, за пару годин після зйомки, росіяни випробували над селищем нові касетні боєприпаси… А директор Музею плакату дарує виставковий комплект для воїнів-артилеристів! Чомусь згадується фраза про тихе музейне життя. Тихо, коли не стріляють… Слава Героям!

Разом переможемо!

А.Авдєєв, журнал “Сурма”

Діти Сєверодонецька

Нью-Йорк. ООН. З плакатами Ю.Неросліка вітають Путіна…

В філії МПУ – Музеї укр пропаганди на Троєщині

Група підтримки

Найкрутіша виставка МПУ і Ю.Неросліка – Трьохізбенка. Передова

Навчальний центр

Нацакадемія керівних кадрів культури

Керівництво Луганської ОДА теж…

Дітям Білої Церкви…

Військомати теж використовують плакати Ю.Неросліка

На базі “Айдару”

Передова

Сергій Мельничук

Дуже далека позиція. Хлопців не забули!

Плакати розносять по підрозділам

Віра Савченко на виставці “Надія Савченко”


Віктор Тригуб на блок-посту під Щастям. На жаль, вже розбомбленому…

Залишити коментар

RSS вікно в америку

RSS 5 канал

Статистика блогів

  • 12 611 hits

Введіть адресу електронної пошти, щоб підписатися на цей блог і отримувати сповіщення про нові записи електронною поштою.

Приєднайтесь до 116 інших підписників

лік

HotLog

RSS Універсальна газета