ЗАКАРПАТСЬКІ АКЦЕНТИ – КУЛЬТУРНИЙ МІСТ МІЖ СХІДНОЮ ТА ЗАХІДНОЮ УКРАЇНОЮ

Залишити коментар

28.06.2016 від vikvik97

 

Напередодні Дня Конституції в Художньому музеї міста Каматорська зустрілися два світи українського мистецтва – спокійні класичні пейзажі Глущенка і яскраві, авангардні роботи сучасних митців Закарпаття. Ось і з’явився ще один місток між мистецьким школами України. 
Олена Орлова,
директор Художнього музею: – Для нас це велика честь приймати в залах дивовижне мистецтво Закарпаття. Одночасно – офіційне відкриття музею після ремонтних робіт. Майже 50 років у музеї не було ремонту. І ось, нарешті, держава виділила необхідні кошти і ми відновили свої зали. Символічно, що новий сезон музею відкриває саме закарпатський вернісаж. Більшість донеччан не мають можливість побачити дивовижну красу західних регіонів України. Такі акції дають можливість побачити і відчути велич і красу країни, зазирнути в кожний її куточок, помилуватися архітектурою, природою, колоритними людьми. І я впевнена, що такі мистецькі заходи допоможуть нам пізнати один одного.

Аліна Певна, начальник Управління культури і туризму Донецької ОДА: – «Закарпатські акценти» – це продовження нашої культурно-мистецької акції «Відчуй Україну», яку започаткувало управління ДОДА  2015 року. В рамках цієї програми ми вже привозили до Донеччини митців зі Львівщини, Київщини, Харківщини, показали прикладне мистецтво Самчиківського та Яворівського розписів. Сьогодні ми знайомимо краматорчан з яскравим мистецтвом Закарпаття. В майбутньому ми обов’язково повеземо роботи художників до Закарпаття. Я впевнена, що саме мистецтво, культура зшиє нашу Україну, об’єднає всі куточки в цілісну різнобарвну ковдру, під якої буде затишно жити всім громадянам нашої країни.

Україна – надзвичайно красива і різноманітна. І кожний регіон наповнений своєрідною, неповторною красою.

Закарпаття – це маленький куточок раю, де природа мерехтить різнокольоровою веселкою, де поєднується оксамит карпатських гір і блакить долинного плеса. Де праліси могутніх букових лісів співіснують з грайливими смереками, які підкорюють карпатські вершини.

Донеччину українці  сприймають як степовий край. І коли потрапляєш на ці безкрайні простори, відчуваєш справжню красу Донеччини: з порослими ярами, квітучими ланами, з повітрям, наповненим гірко-солодким запахом степу, соснового лісу, дубового гаю та морським бризом. Край волелюбний, неосяжний, безмежний.

Оксана Гаврош, куратор акції «Закарпатські акценти» від Закарпатської академії мистецтв: – Ця поїздка стала для мене новим відкриттям Донеччини. Вперше я потрапила на Донбас у підлітковому віці – їздила до Єнакієвого. Та мандрівка залишила неприємні спомини А тепер, коли я побачили ці чудові краєвиди, побувала в лісовій зоні, поспілкувалась з творчими людьми – моє ставлення до Донеччини  змінилось. Не все так сіро в цьому регіоні. Я сподіваюся, що наша спільна робота возведе ще один місточок між найвіддаленішими куточками України.

В Художньому музеї  представлено 32 роботи 20 художників класичної закарпатської школи. Але, основний кістяк вернісажу – роботи молодих художників, студентів Закарпатської академії мистецтв.

– Я бачу величезний  в цьому символізм – наша молодь вірить в майбутнє України, вірить в її цілісність і неділимість. І не розмежовує країну на східну і західну. Для них Україна – єдина! Саме за це воюють наші хлопці з інших регіонів на теренах Донбасу, – зауважила Марина Ємцева, куратор акції від Донецької ОДА.

На відкриття приходили військові місцевих гарнізонів. Серед них були представники західних регіонів. Вони найдовше залишилися в залах музею, роздивляючись з ностальгією картини – для них  це своєрідне вітання з їхнього краю, з рідної домівки.

– Ми тут служимо майже півроку, – поділилися своїм враженням військові, – і звикнути нам до степу поки що важко, тож  ці картини, як ковток домашньої води. Щиро раді рідній домівці, рідній говірці. Дякуємо, що приїхали і не побоялися! Нам важливо, що земляки нас не забувають, що просувають нашу культуру в цих степах, знайомлять місцевих жителів з красою нашого краю. Подивіться, скільки прийшло дітей на відкриття! Вони – наше майбутнє. Сподіваємося, через такі культурні заходи діти  зрозуміють і по справжньому полюблять Велику Батьківшину, пабачать, що таке Україна. Поки що Донбас мало знає про Україну, а ми мало що знаємо про Донбас.

А я дякую Оксані Гаврош, Олені Кондратюк, які приїхали до Донеччини. Дякую начальнику  Управлінння культури і туризму ДОДА Аліні Певній, директору Художнього музею міста Краматорська  Олені Орловій, Марині Ємцеві – молодій еліті Донеччини, за допомогу в організації акції. Особлива подяка талановитому митцю, дивовижному мрійнику і романтику В’ячеславу Гмирі – останньому скіфу Донецького степу, за екскурсійну програму.

Коли ми разом – все буде добре!

Наталка Іванченко, голова ГО «Гуманітарна ліга», організатор акції.

Залишити коментар

RSS вікно в америку

RSS 5 канал

Статистика блогів

  • 12 610 hits

Введіть адресу електронної пошти, щоб підписатися на цей блог і отримувати сповіщення про нові записи електронною поштою.

Приєднайтесь до 116 інших підписників

лік

HotLog

RSS Універсальна газета