Аліна Певна: Відродження Донбасу триває!

Залишити коментар

25.11.2016 від vikvik97

 

В Донецькій області тривають бурхливі творчі процеси.В музеях виставки, в бібліотеках зустрічі, в театрах і БК – вистави. На площах концерти з аудиторією у десятки тисяч глядачів!

Переважна більшість як офіційних, так і волонтерських заходів принципово проводяться українською мовою! Що для вщент зросійщеної Донеччини вже неабияке досягнення! До області поїхали артисти, письменники, художники з усіх регіонів України. В школи і бібліотеки надходять українські книги. Українізується місцеве телебачення і радіо… Якби такі процеси запустили хоча б у 2009, за Ющенка, війни б не було…

Ще наприкінці 2015 року, ряд культурологічних волонтерських і пресових структур визнали начальника Управління культури і туризму Донецької ОДА Аліну Певну “Кращим культурним менеджером прифронтової зони”. Саме вона одна, відродила Управління – адже з окупованого Донецька ніхто не приїхав – всі колишні співробітники перейнялися гускім міром і дружно перейшли до “Мінкульту ДНР”. Можна уявити, яку промосковську політику вони проводили всі останні роки, фактично здійснюючи ідеологічну диверсію. Та і українську мову майже ніхто з управлінців не знав. Реалії…

На початку 2014, Аліна Певна очолювала Управління культури Мар`їнського району під Донецьком. Місто якраз захопив загін головорізів спецназу ГРУ РФ, розбавлений місцевими сепарськими покидьками. Увірвалися до місцевого будинку культури, де працювала окружна виборча комісія – захопили документацію, аби зірвати вибори…

Певну, разом з виборчкомівцями привели під загрозою зброї. Державний прапор зірвали, кинувши як ганчірку під двері. Усе місцеве начальство, менти – здиміли. Лише Аліна Валентинівна знайшла в собі сміливість підійти до прапора, підняти його і заховала до сумки. Що буквально вивело з себе рашен-терористів, які навели на неї зброю, притиснувши до стіни, погрожуючи розстрілом. Жінка категорично відмовилася знову кинути прапор під ноги і потоптатися по ньому, як від неї вимагали, заявивши, що вона матеріально відповідальна особа і буде змушена платити за втрату майна. Чомусь путіністів така відповідь задовільнила, і згодом, Аліна Певна їхала через все місто до Красногорівки, довізши прапор до дому, ретельно його заховавши, чим підставила під удар власну родину… Обійшлося…

У перші місяці роботи відновленого Управління культури, ми допомагали проводити перші міжобласні виставки, почали привозити художників з виставками, поширювали музеями колекції патріотичного плакату Юрія Неросліка. Проїхали всі основні заклади культури вздовж лінії фронту. Від Торецька, Бахмута, Костянтинівки, Мар`їнського, Покровського, Волноваського районів, Сартани, Маріуполя… Іноді блукали серед окопів, мінних полів Першої лінії оборони, під прицілами снайперів днр, в зоні ураження артилерії, добираючись до крайніх фронтових сіл… І якщо ми буваємо наїздами, в рамках Музейних експедицій, то Певна з колегами там звично живе і щодня буденно працює.

Саме завдяки підтримці Аліни Певної створено 11 україномовних сайтів відомим закладів культури області – Краматорським музеям, Донецьким обласним художньому і краєзнавчому (які попри спротив вдалося перереєструвати, виплативши колективам філій дворічний борг із зарплати), Торецьку, Новомихайлівці, Мар`їнці, Волновасі, двом Будинкам культури Костянтинівки, Покровському музею… Митці і діти Донбасу представлені у Києві, на Західній Україні.

Як повідомила Аліна Певна, впродовж року, активно  проходять  мистецькі акції  – відбувається міжобласні  художні виставки, концертні програми, фестивалі.  Цього року управління культури Донецької області провело свій перший творчій звіт  – в червні у Києві відбувалася культурно-мистецька акція «Перезавантаження», де показали свої таланти майже 800 учасників  з Донеччини:  віртуозно виступали випускники музичних училищ  області, Маріупольський драматичний театр  показав новий україномовний спектакль, впродовж трьох годин співали і танцювали діти  з усієї області. В виставкових залах Українського Дому була представлена дивовижна  експозиція  заслуженого художника України В’ячеслава Гмирі «Сіль».

Більше у відео  https://www.youtube.com/watch?v=iqT-XQvBo2o

Українізація Донбасу набирає обертів. Але, обласна адміністрація не забуває і про інші народи, які проживають на теренах регіону. Всього в області налічується 140 етносів, які вносять свій вклад у розвиток Донеччини.

1010356_869444473176977_3732836925840168636_nПід час святкування Дня толерантності у Краматорську відродили Фестиваль національних культур Донеччини. Свої традиційні обряди, народний одяг, співи, танці, свою культуру представляли вірмени, греки, лемки, білоруси, цигани,  поляки  і навіть китайці (в Краматорському економіко-гуманітарному інституту викладають китайську мову та літературу).

В принципі, вже навіть некоректно порівнювати культурологічну ситуацію 2014-15 років з нинішньою. Донеччина має повноцінне Управління культури ОДА, системну роботу регіональних закладів культури, креативні заходи, фестивалі, концерти, спектаклі, виставки, гастролі… Піднялися за півтора року! В умовах постійного воєнного стану, різноманітних терористичних загроз, чисельних проблем.

Співробітники  міжнародних гуманітарних місій просто не вірять, що під час таких масштабних дворічних бойових дій, українській владі області вдалося не лише врятувати, а й забезпечити нормальну роботу, розвинути заклади культури! Для них то феномен. Для нас – будні.

Залишається привітати Аліну Валентинівну Певну з Днем народження і побажати всіляких гараздів! Перш за все миру!

Донбас – то Україна!

Віктор Тригуб, редактор журналу “Музеї України”, керівник Музейних експедицій в АТО

Залишити коментар

RSS вікно в америку

RSS 5 канал

Статистика блогів

  • 12 664 hits

Введіть адресу електронної пошти, щоб підписатися на цей блог і отримувати сповіщення про нові записи електронною поштою.

Приєднайтесь до 116 інших підписників

лік

HotLog